Przepisy sanitarne w przypadku obróbki żywności.
W żywieniu masowym ważne jest stosowanie określonych procedur, aby uniknąć możliwości powstawania zagrożeń dla konsumentów. Wskazania takie dotuczą zarówno obiegu produktów spożywczych w pomieszczeniach kuchennych, jak i samych narzędzi i akcesoriów kuchennych. Muszą być one łatwe do mycia, aby nie było możliwości rozwoju na nich bakterii. Podobne wskazania dotyczą cech, jakie mają mieć noże haccp. W ten sposób mamy pewność, że używamy bezpiecznych narzędzi.
Utrzymanie czystości akcesoriów kuchennych
Noże haccp muszą spełniać surowe normy dotyczące ich trwałości i podatności na rozwój bakterii. Narzędzia te są stale używanie więc sprawa ich sterylności, jest bardzo ważną, ponieważ mają one kontakt z przygotowywaną żywnością. Oprócz środków chemicznych ważna jest zmywarka gastronomiczna z parownicą dezynfekująca powierzchnię narzędzi przy pomocy wysokiej temperatury. W ten sposób zaplanowane warunki sanitarne pozwolą na bezpieczne przygotowywanie posiłków bez ryzyka powstawania zatruć pokarmowych.